Zlatna školjka

Mediteranska
Ivan Buzolić
Cjenovni rang:

Restoran Zlatna školjka odlična je polazišna točka za upoznavanje sunčanog otoka nadomak Splitu. Među vrludavim uličicama stare jezgre krije se vrt načičkan mirisnim biljem, dalmatinskim lončanicama i vinovom lozom koja se naslanja na tisućljetne zidine. Rustikalno uređenje odraz je života ljudi toga kraja, njihove neraskidive veze s morem koje ih hrani. Upravo je ljudski faktor razlog zbog kojeg se Zlatna školjka s lakoćom neprimjetno uvlači pod kožu gostima iz cijeloga svijeta. Besprijekoran engleski konobara, njihova strast prema poslu, ali i poznavanje materije razlikuju Zlatnu školjku od brojnih restorana. Kao u gostima kod dobrih prijatelja (koji odlično kuhaju), uputit će vas u tajne tradicionalnih jela, strpljivo odgovarati na pitanja o tome što je tog jutra svježe stiglo iz mora, otkud dolazi maslinovo ulje, kao i uputiti u vinsku kartu te provući u razgovoru pokoji kuriozitet o vinu ili ljudima.

Nenametljivi ,a puni duha, predložit će i da se najavite za jela koja nisu na karti poput ježinaca koje će izroniti pa poslužiti uz malo limuna kako biste okusili more. Uvertira u gozbu pokazatelj je maštovitosti chefa. Igra tunom koja se marinira, reže na kockice, poslužuje sirova i topi u ustima poput najfinijeg slatkiša, kao i mladi sir očuvan u domaćemu maslinovu ulju, užici su u kojima se uživa polako. Ljubitelji "slow cookinga" mogu se prepustiti umijeću kuće i odabrati jedan od sljedova kušanja naslijepo. Jer lijepa iznenađenja su ono što nas vraća u djetinjstvo i najviše veseli. Pritom je važno pripomenuti da nema neugodnih iznenađenja za one koji su alergični na gluten ili laktozu jer se na njihov zahtjev jelovnik s lakoćom prilagođava.

Otići na Hvar i kušati gregadu prilika je koju istinski gurmani ne propuštaju. Za tradicionalno jelo ribara potrebno je ono što se zapetlja u mrežu, više vrsta ribe i pokoja školjka. Najslađe ju je jesti prstima, pa zaboravite na pristojnost i uronite u tanjur morskih užitaka domaćim kruhom koji je u tom restoranu neodoljiv. Prema preporuci kuće, uz gregadu se pije autohtono vino Prč ili Parč s južne strane otoka. Ime je dobilo prema dijalektalnom nazivu za zavodnika, a upravo ta lepršavost zavodi svakim gutljajem ovoga vragolastog vina koje slovi kao afrodizijak.

Autor fotografija: Ivo Čagalj/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: + 385 98 168 8797

Web: zlatna.skoljka.com/

E-mail: goldenshellslowfood@gmail.com

Radno vrijeme: Ponedjeljak - nedjelja: od 12 do 23 h

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Trg Tv. Petra Hektorovića 8; 21 460 Stari Grad

Broj mjesta: 30

Cjenovni rang: više od 300kn

Opis restorana:

Restoran Zlatna školjka odlična je polazišna točka za upoznavanje sunčanog otoka nadomak Splitu. Među vrludavim uličicama stare jezgre krije se vrt načičkan mirisnim biljem, dalmatinskim lončanicama i vinovom lozom koja se naslanja na tisućljetne zidine. Rustikalno uređenje odraz je života ljudi toga kraja, njihove neraskidive veze s morem koje ih hrani. Upravo je ljudski faktor razlog zbog kojeg se Zlatna školjka s lakoćom neprimjetno uvlači pod kožu gostima iz cijeloga svijeta. Besprijekoran engleski konobara, njihova strast prema poslu, ali i poznavanje materije razlikuju Zlatnu školjku od brojnih restorana.
Sezonski menu
Komentari