Dragi ljudi, ravnica, prekrasna rijeka te savršena hrana i piće, to je ono po čemu ljudi pamte Osijek i Osječane i uvijek im se rado vraćaju. Jedan od simbola ovoga grada je i njegova druga najviša građevina, nedavno obnovljeni Hotel Osijek, koji već godinama sa svojim restoranom Zimska luka, u srcu pješačke zone grada, na najdužoj i najljepšoj riječnoj šetnici u Hrvatskoj, ne prestaje ugodno iznenađivati posjetitelje. Naime, ovdje kuhinjom dirigira službeni kuhar hrvatske nogometne reprezentacije Tomica Đukić.
A kako izgleda prosječan obrok u Zimskoj luci? Pa, iznadprosječno. Kao prvo, sam pogled na rijeku koja je do vas zove na neki specijalitet od slatkovodne riba, a teško ćete i od koga u regiji čuti da ste igdje jeli boljeg smuđa. Ova riba, koja po mnogima okusom najviše sliči morskoj, ovdje se poštuje do savršenstva. Prekrasno sočno i savršeno mekano bijelo meso idealno se sljubljuje sa slavonskim i baranjskim vinima. A rijetko gdje ćete pronaći ovoliki izbor graševina, od vina kuće Belje, preko Erduta, Iloka, Đakova, Josića, Zdjelarevića, Mihalja... Trebao bi vam cijeli dan samo da probate sva domaća vina, iako je zastupljena i cijela Hrvatska.
Kad smo već spomenuli more, jedno od najnaručivanijih jela je – orada sa žara, a morski dio ponude zaokružuje chefova sitna perverzija, lignje punjene mozzarellom u škartocu! Samo Dravu u mislima zamijenite Jadranom, i to je to. Još ako volite grdobinu u woku s povrćem... Ne treba smetnuti s uma da su i klasična jela uvijek na meniju, pa uz rižota svakako treba spomenuti jela od raznih tjestenina – koju proizvode sami u vlastitoj kuhinji.
Svejedno, Zimska luka je još poznatija po svojim mesnim delicijama, koje se ponajviše nabavljaju od lokalnih OPG-ova. Tako je hit slavonska juha s teletinom i bukovačama, a jelo broj jedan je, možda, zbog prezentiranja, svježine namirnica, ili ideje – teleća koljenica. Jednom kad je vidite posluženu, sve će vam biti jasno. Sad smo konačno u mesnoj slavonskoj priči jer su na redu i janjeći kotleti i nadaleko poznati bifteci. Meso samo takvo, prepušteno zrenju i kvalitetnoj pažnji, zapečeno upravo onako kako ste rekli i s prilozima koji vam god padnu na pamet. Jer osoblje, vedro i nasmijano, tu je samo zbog vas, gostiju...
Za kraj, velik izbor domaćih, u kući rađenih slastica, od kojih svakako treba izdvojiti sufle, cheesecake i nevjerojatan sladoled u 24 oblika, također ponos vlastite izrade. Ugodan jazz, interijer koji opušta, poznata lica koja ovdje stalno odsjedaju, mir i zelenilo... Zimska luka Hotela Osijek stvarno je luka u kojoj možete bezbrižno baciti sidro i odmoriti se na najvišoj razini. Vidimo se u Osijeku!
Autor fotografije: Davor Javorović/PIXSELL
-- Vaš Gourmet 365