Mon Ami

Mediteranska
Goran-Marko Beus
Cjenovni rang:

Na samom izlasku iz Velike Gorice na putu prema Sisku, u neposrednoj blizini najveće hrvatske zračne luke smjestio se ugodan i miran restoran Mon Ami. Nebitno jeste li samo odlučili na kratko pobjeći iz metropole, ili ste se toliko zaželjeli mediteranske kuhinje da se ne možete strpjeti do mora – Mon Ami će vas u svakom slučaju razveseliti svojom kvalitetnom i bogatom ponudom morskih i kontinentalnih specijaliteta.

Mon Ami je prvenstveno riblji restoran, što i sugeriraju moderne slike na zidovima u nijansama plavoga Jadrana, kao i mala izložba morskih školjaka na samom ulazu. Restoran s diči istaknutim diplomama i medaljama osvojenim za svoje maslinovo ulje, kao i priznanjima kućnog sommeliera Marija Meštrovića koji besprijekorno vodi malu, ali ozbiljnu vinsku kartu sa 60 naslova. Pod je u zelenkastom kamenu, prevladavaju smeđe-bijele nijanse zidova i stropa, svira tiha klapska glazba, i dojam je da ste stvarno na mjestu gdje ljudi vole more.

Na meniju se nalazi nekoliko klasičnih jela koja se poslužuju u obliku užina do 12.30 sati, kao i sezonska jela što se mijenjaju prema dolasku novih svježih namirnica. U travnju su tako na meti – šparoge, kao i drugo mlado povrće i ribe kojima je sezona. Preporučuje se juha od šparoga, kao i fritaja te njoki s kozicama i ovim popularnim zelenim izdancima. Svakako treba istaknuti ukusan, vlažan i teško odoljiv friški kruh, kojeg ne možete prestati grickati između sljedova. Mon Ami se ponosi i svježim prženim gavunima, kao i kozicama, dok je izbor svježih riba, rakova i školjki stvarno impresivan – kovač, škrpina, zubatac, škampi, hlap, jastog... Naći će se ponešto i za najizbirljivije!
U Mon Amiju nisu zaboravili na klasična rižota i tjestenine (crni od sipe, šurle, pljukanci, fuži...), niti na jela od liganja koje dolaze u pet varijanti. Da sve bude u skladu uz rožatu je glavni desert upravo klasična skradinska torta. Šampanjci, pjenušci i rose vina idu logično od Francuske, preko Italije, ali zadiru i u sve krajeve Hrvatske, od Plešivice, pa preko bijelih vina s Bilogore i Slavonije do crnih iz Dalmacije i Primorja – tutto completto!

Atmosfera je nekako odmorna, osoblje je ležerno i sve je kao da ste u restoranu pored plaže u nekom klasičnom dalmatinskom gradiću. Cijene su pristupačne, blizu ste svemu, uglavnom, sasvim zgodno mjesto za prekratiti odbrojavanje do godišnjeg. I tako barem jednom mjesečno...
File mola sa škampima i tikvicama na roštilju s pireom od blitve je hit tjedna, a kao specijalitet za upoznavanje s Mon Amijevom kuhinjom tu je crni rižot od sipe. U restoranu se toči vino kuće koje proizvode u svojem vinskom podrumu iz grožđa iz vlastitog vinograda. I to sve u Velikoj Gorici, dakle, svaka čast na kvaliteti, ustrajnosti i idejama, ovdje doista možete uživati u dašku Mediterana.

Autor fotografija: Luka Stanzl/Pixsell

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 01/6213-333; 091/5444-715

Web: www.monami.hr/

E-mail: monamihr@gmail.com

Radno vrijeme: Ponedjeljak - subota: od 10 do 23 sata

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Trg kralja Tomislava 26, 10 410 Velika Gorica

Broj mjesta: 70

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Na samom izlasku iz Velike Gorice na putu prema Sisku, u neposrednoj blizini najveće hrvatske zračne luke smjestio se ugodan i miran restoran Mon Ami. Nebitno jeste li samo odlučili na kratko pobjeći iz metropole, ili ste se toliko zaželjeli mediteranske kuhinje da se ne možete strpjeti do mora – Mon Ami će vas u svakom slučaju razveseliti svojom kvalitetnom i bogatom ponudom morskih i kontinentalnih specijaliteta. Mon Ami je prvenstveno riblji restoran, što i sugeriraju moderne slike na zidovima u nijansama plavoga Jadrana, kao i mala izložba morskih školjaka na samom ulazu. Restoran s diči istaknutim diplomama i medaljama osvojenim za svoje maslinovo ulje, kao i priznanjima kućnog sommeliera Marija Meštrovića koji besprijekorno vodi malu, ali ozbiljnu vinsku kartu sa 60 naslova.
Sezonski menu
Komentari
Za komentiranje je potrebno prijaviti se.
Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.