Giaxa

Mediteranska
Ivan Vukasović-Lončar
Cjenovni rang:

Ime restorana Giaxa izvedenica je imena plemićke obitelji Jakša, u čijoj se palači danas odigrava predstava moderne enogastronomije. Prostor koji otkriva sofisticiranu, intimnu bajku jednog od najljepših hrvatskih otoka prate vrhunski pripremljeni tanjuri i odabrane čaše. Kameni zidovi koji brane stolove od buke i pulsirajućih ulica vraćaju gosta u 15. stoljeće, kad je Hvar bio glavna venecijanska luka na istočnoj obali Jadrana. Tada je nastala i palača Jakša, sagrađena u kasnogotičkom stilu. U Giaxi, kako kažu u restoranu, mirisi lavande i ružmarina susreću Serenissimu, presvijetlu Veneciju.

Najsvjetlija točka kuhinje je moderan pristup koji živi s otokom i čitavim akvatorijem, odnosno živom smočnicom iz koje chef crpi nadahnuće. To je ono što traži gost koji silazi s jahte u potrazi za gurmanskim blagom. Nalazi ga u kamenoj palači, pod impozantnim dizajnerskim lusterom stilizirane sabljarke koja se stopila s interijerom i jelima koja se ne zaboravljaju. Bilo da je riječ o vinu ili hrani, slobodno se prepustite savjetima kuće - susretljivi konobari će vas uputiti koja je riba još sinoć plivala. Ima tu i klasika autohtone kuhinje poput hvarske gregade ili brujeta iz kojeg mame škampi, hobotnica i riba posluženi na palenti. Jedno od jela koje svakako vrijedi kušati je grdobina s mahunama, nježnom lardom di Colonnata, redukcijom škampi i komoračem koji je ovlaš dotaknuo žar. Senzacija je to okusa i struktura. Nježno riblje meso, izvana zapečeno, iznutra živo, s "al dente" povrćem i ploškom larda koja je tu da se sjetimo kopna s kojeg smo stigli na otok sunca.

Prateći ljepotu skladnih suprotnosti, na stol dolazi čaša pošipa s vinorodnog otoka Korčule. Blistave, slamnate boje, to je prvo hrvatsko bijelo vino koje se može pohvaliti zaštićenim geografskim podrijetlom. Poput poruke dobrodošlice (ili opraštanja) u boci, dolazi i desertno vino, prošek Hektorović velikoga hvarskog vinara Tomića koji se savršeno sljubljuje sa slasticama. Kolač od naranče svježinom u misli priziva otočne agrume u punom sjaju. Opojna aroma, listići badema koji hrskaju pod zubima i čaša bakrenog nektara tvore simfoniju koja se pamti dugo nakon odlaska iz povijesnog hrama okusa i mirisa.

Autor fotografija: Ivo Čagalj/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: + 385 21 741 073

Web: www.giaxa.com

E-mail: giaxahvar@gmail.com

Radno vrijeme: Ponedjeljak - Nedjelja: 12:00-24:00h

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Trg Tv. Petra Hektorovića 11; 21 460 Stari Grad

Broj mjesta: 88

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Ime restorana Giaxa izvedenica je imena plemićke obitelji Jakša, u čijoj se palači danas odigrava predstava moderne enogastronomije. Prostor koji otkriva sofisticiranu, intimnu bajku jednog od najljepših hrvatskih otoka prate vrhunski pripremljeni tanjuri i odabrane čaše. Kameni zidovi koji brane stolove od buke i pulsirajućih ulica vraćaju gosta u 15. stoljeće, kad je Hvar bio glavna venecijanska luka na istočnoj obali Jadrana. Tada je nastala i palača Jakša, sagrađena u kasnogotičkom stilu. U Giaxi, kako kažu u restoranu, mirisi lavande i ružmarina susreću Serenissimu, presvijetlu Veneciju.

Nagrade i priznanja:

Preporuka Gault Millau, Falstaff
Sezonski menu
Komentari