Gariful

Mediteranska
Svjetlana Ćaran
Cjenovni rang:

Silaskom s katamarana, broda ili jahte na sunčani otok Hvar za oko najprije zapadne restoran ispred kojeg s leda mame prekrasne škarpine, kovači, orade, brancini i druge netom ulovljene jadranske ljepotice. Uđete li, vidjet ćete pod nogama akvarij s jastozima, rakovima i oboritom ribom. Gost se u Garifulu osjeća kao šeik ili kralj, a nerijetko se i oni mogu susresti u tom prestižnom restoranu koji puni strane i domaće novinske stupce kao jedan od najboljih u Hrvatskoj.

Lista poznatih osoba koje sa svih strana svijeta dolaze uživati u Garifulu je podugačak, baš kao i broj vrhunskih šampanjaca, pjenušaca i skupocjenih vina te konobara koji su ondje da zadovolje gotovo svaku želju gosta. Iako se cijene butelja i specijaliteta kuće, kao što je pijani jastog, penju od jedne do nekoliko tisuća kuna, u šarmantnom restoranu svi se dobro osjećaju, bez obzira na status. Predstava za sva osjetila odigrava se neprekidno, od aperitiva do deserta. Golemi dekanteri u koje konobari minucioznom vještinom toče ponajbolja vina, gotovo nečujno otvaraju boce Moëta ili donose šibice u baršunastim kutijicama stvara osobit ugođaj. Pridodate li tome ljubičasti zalazak sunca i pogled na more udaljeno tek nekoliko metara od stola, bajka je zajamčena.

Gariful u dalmatinskom dijalektu znači karanfil, cvijet koji se žarkim bojama razlikuje od drugih. Baš kao i restoran koji se izdvaja promišljenim pristupom. Izdvajaju se i predjela poput juhe od jastoga, ali i nešto skromnija riblja odlikuje se izvrsnim, nježnim okusima. Uz čašu bijelog vina vrijedi kušati carpaccio od miješane ribe i hobotnice s umacima od sušene rajčice i luka. Preliveni zelenim zlatom, pečatom dalmatinske ponude, otkrivaju priču o ribarima, maslinicima i vinogradima ovoga kraja. Hvaljena je i hobotnica na žaru; živa, ali ipak meka, utažit će glad za morskim delicijama. Osim onoga što je napisano na jelovniku, svu svježu ribu i jastog pripremaju i na brudet, gregadu ili kako poželite. Spektakl na kraju desert je od nekoliko čokoladnih i voćnih minijatura, obavijenih plesom dima suhog leda – taman da zaokruži priču s osmijehom na licu.

Autor fotografija: Ivo Čagalj/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: + 385 21 742 999

Web: www.hvar-gariful.hr

E-mail: ivangospodnetic@yahoo.com

Radno vrijeme: Ponedjeljak - nedjelja: od 10 do 01 h

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Riva 21; 21 450 Hvar

Broj mjesta: 100

Cjenovni rang: više od 300kn

Opis restorana:

Silaskom s katamarana, broda ili jahte na sunčani otok Hvar za oko najprije zapadne restoran ispred kojeg s leda mame prekrasne škarpine, kovači, orade, brancini i druge netom ulovljene jadranske ljepotice. Uđete li, vidjet ćete pod nogama akvarij s jastozima, rakovima i oboritom ribom. Gost se u Garifulu osjeća kao šeik ili kralj, a nerijetko se i oni mogu susresti u tom prestižnom restoranu koji puni strane i domaće novinske stupce kao jedan od najboljih u Hrvatskoj.
Sezonski menu
Komentari