Djed

Tradicionalna
Nedeljka Ralić
Cjenovni rang:

Vijugavom cesticom s koje puca pogled na Unu i Zrinsku goru stiže se do Djeda koji nije vlasnik konobe, nego ime brda i park-šume iznad Hrvatske Kostajnice. Divlje i pitomije krošnje trešnje i kestena te drugog drveća navode misli da požele lovačke specijalitete i krepka mesna jela idealna za vraćanje energije nakon dana provedenog u prirodi. Dok se približavaju drvenoj kući domaće hrane, jednako razmišljaju svi koji pristižu kod Djeda. A pristiže se sa svih strana granica i udaljenih gradova jer glad za ukusnim jelima i dobroj atmosferi ne poznaje kilometre.

Riječi vlasnika ispisane na jelovniku sugeriraju da se kroz mirise i okuse izvornih jela brišu i vremenske granice. Izoštre li se osjetila i posluša li se domaćine, protutnjit će i pokoja riječ o duhu povijesti koji obavija ovaj kraj oživljavajući uspomenu na plemićku obitelj Zrinski. Bilo da je vrijeme za grijanje kraj kamina ili uživanje na prostranoj terasi, Djed u svako doba godine ima pokoji specijalitet od kestena u rukavu. Taj plod, po kojemu je i Kostajnica dobila ime, suština je slanih i slatkih jela. Kombinira se sa sočnim mesom i umakom od vina, šunkom i šampinjonima te pršutom i ovčjim sirom.

Bez kestena nema ni punjenih okruglica u čokoladnom potoku s natruhama ruma. Pisanu riječ naizgled uobičajenih jela poput lovačke juhe utjelovljuju obroci toliko slojeviti da mogu zamijeniti čitav ručak. Komadići srnetine i finog povrća grabe se žlicom ravno do dna, kao i gusta krema od češnjaka u dubokom tanjuru koja također pripada kategoriji juha većih od toplog predjela. A tek kroketi! Izobilje topline koja izbija iz svakog zalogaja najbolja je pohvala šumskoj smočnici i ljudima koji poštuju namirnice koje ih okružuju. Stoga, prepustite se njihovim savjetima, kušajte domaće vino i zaboravite se u vremenu.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 044/851-561; 098/166-1137

Web: www.djed.hr/

E-mail: info@djed.hr

Radno vrijeme: PON - NED: 11:00 - 20:00

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Put za Djed bb; 44430 Hrvatska Kostajnica

Broj mjesta: 140

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Restoran Djed smješten je na vrhu istoimenog brda te okružen šumom. Zaštićena Park šuma Djed skriva brojne životinjske i biljne vrste koje se često mogu vidjeti u neposrednoj blizini samog restorana. Na vrhu brda je nezaobilazna šetnica koja je napravljena na temeljima zvjezdolike utvrde čija je izgradnja započela početkom 18. stoljeća. Utvrda je trebala služiti kao dodatna obrana cijelog područja uz Stari grad Zrinski, ali nikada nije dovršena. Za sve ostale zanimljivosti ovoga kraja morate ih posjetiti i doživjeti čari prirode i povijesti očuvane u ovom kraju.
Sezonski menu
Komentari