Baltazar

Tradicionalna
Mladen Hutinec
Cjenovni rang:

Postoji ulica u Zagrebu koju turisti jednostavno obožavaju. Život, žamor, glasan razgovor i zabavu lako možete zamijeniti čistim uživanjem u miru i tišini ako se popnete pedesetak metara uzbrdo. Kao da ste promijenili planet. Očekuju vas prekrasna osebujna dvorišta u kojima se kriju stari zanati, vinski podrumi i poneki lokal. Jedan od njih, ponos starog Zagreba, je definitivno i Baltazar.

Od 1982. godine, ovo je svojevrsna oaza stare zagrebačke klijentele, ljudi koji vole dobro i obilno pojesti i popiti, ali uvijek na visokom nivou i s najkvalitetnijim osobljem. Na meniju se sukobljavaju mediteranska i kontinentalna kuhinja (odvojeni meniji za ribu i meso!), prati se kako diše sezonsko bilje, ali se u svako doba godine može dobiti sve po dogovoru. Gotovo da nema Zagrepčana koji barem jednom nije ovdje bio na nekom slavlju, svadbi, krizmi, diplomi...

Baltazar je općeniti poznat po kvalitetnom mesu i ribi s roštilja. Steakovi se pomno biraju i paze, a riba je isključivo svježa jadranska. Dakle, ako je u Dalmaciji nevrijeme, toga dana jednostavno nema ribe na meniju. Izbor jela od mesa je stvarno ogroman, gotovo da nema jela kojim možete iznenaditi kuharsku ekipu. Ali kada shvatite da možete odlučiti i među dvadesetak ribljih specijaliteta (lignje, sipe, jastozi, školjke...), ne očekuje vas lagan izbor.

Moderna glazba se prostire prekrasnom unutrašnjošću. Kao da je vrijeme stalo u tridesetim godinama, sve je u tamnijim dezenima drva, starinskim slatkim podmetačima na čvrstim stolovima, sa zidova vas gledaju stari artefakti iz prošlih stoljeća, kotači sa zaprega, fenjeri, ručno vezene nošnje, posuđe, čuturice... Prekrasan mali muzej, ukusno i ne pretjerano zgusnuto raspoređen, a tu je i obavezan kamin.

Vinska lista je obilata, ima oko stotinjak naslova iz cijele Hrvatske i svijeta, na prvome mjestu su Roxanich, Korlat i Galić, bijelo vino kuće dolazi iz Međimurja, kupaža Cmrečnjak, a trenutno crno vino je Laguna merlot. Od više vrsta kolača i torti na bazi sira i čokolade te klasičnih mousseova, svakako treba izdvojiti i domaće štrukle (kao predjelo) te definitivno kućnu savijaču od trešanja iz njihovog vlastitog dvorišta. Dakle, sezonalnost je na prvome mjestu.

Baltazar je velik, stvarno velik i ima preko 200 sjedećih mjesta, tako da ovdje dolaze ljudi željni njegovog najčuvenijeg specijaliteta – janjeće pljeskavice koja divno miriše po ružmarinu, pa sve do stvarno široke i ozbiljne mesne i riblje priče. Najtoplija je preporuka da uzmete slobodno poslijepodne, pogledate neki stari film o Zagrebu, ili bilo koji crno-bijeli, i prepustite se provjereno sjajnim kuharima Baltazara, na mirnoj cvjetnoj i zelenoj terasi, ili starinskoj unutrašnjosti. Ovdje je baš sve lijepo, Zagreb kakav bi trebao biti, svakako naletite...

Autor fotografije: Dalibor Berković/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 01/4666-824

Web: baltazar.hr

E-mail: info@baltazar.hr

Radno vrijeme: ponedjeljak - subota: 12:00 - 24:00h
nedjelja: 12:00 - 17:00h

Regija: Grad Zagreb

Adresa: Nova ves 4; 10 000 Zagreb

Broj mjesta: 60

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Jedan od najpopularnijih zagrebačkih restorana, smješten u staroj kaptolskoj kuriji nedaleko od Katedrale, poznat je po vrhunskoj kvaliteti i raznovrsnoj ponudi specijaliteta kontinentalne kuhinje, pripravljenih od svježih namirnica najviše kakvoće.
Na tradicionalnom jelovniku, u kojem prevladavaju jela s roštilja ili ona svježe pripravljena u kuhinji, redovita su sezonska osvježenja, kao što su šparoge i artičoke u kasno proljeće, vrganji i lisičarke u jesen ili krvavice sa zeljem zimi.

U Baltazarovoj kuhinji skloni su iznenađenjima i inovacijama, pa pretežito stalni gosti imaju osjećaj da se meni neprestano obnavlja, osvježava i dopunjuje.
Bogata i stručno odabrana vinska lista posve je u skladu s gastronomskim ugledom Baltazara, kojeg eminentni gastro stručnjaci godinama svrstavaju u sam vrh ugostiteljstva u Hrvatskoj.
Komentari