Augubio Congo

Mediteranska
Željan Radosavljević
Cjenovni rang:

U srcu Dioklecijanove palače, najbolje očuvane antičke carske rezidencije na svijetu, u jednoj od onih nadrealnih uskih uličica, u preslatkom dvorištu skriven leži restoran Augubio Congo. Dosta „komplicirano“ ime ovog predivnog mjesta skriva tisućljetnu povijest grada – konkretno, riječ je o palači Augubio u kojoj car Dioklecijan na prijelazu s 3. u 4. stoljeće proveo svoje zadnje dane. Drugi dio imena, Congo, naziv je tvrtke koja se bavi ugostiteljstvom.

Danas svjedočimo o velemajstorskoj ruci i glavi arhitekata i građevinara koji su fantastično uklopili kamen, drvo i ciglene lukove u savršenu cjelinu, koja se divi povijesti, ali pruža sve ugode modernog svijeta. Prostor je malen, ali ispunjen, i naprosto osjećate stoljeća kako leže tik do vas. Uz moderni jazz i u društvu ljudi sa svih strana svijeta kombiniramo što naručiti s malog, ali konkretnog menija, koji ipak malo naginje na riblju stranu. Sve je bazirano na pet jela po skupinama: predjela, jela od mesa i riba na tom zgodnom, zanimljivom i drugačijem meniju.Maslinovo ulje proizvode sami, od vina su zastupljena isključivo Hrvatska, i to s preko 90 naslova. Dok listamo kvalitetnu pivsku ponudu uživamo u lokalnim pošipima, konkretno Stina i Skaramuča, tu je i Galić s kontinenta, iz Istre Matošević, s Pelješca Mrgudić... Uz nekoliko lokalnih i svjetski poznatih craftova.

Mladi chef Željan Radosavljević uživa u stvaranju specijaliteta pretežno mediteranske kuhinje po tradicionalnim receptima s modernim twistom. Treba istaknuti njegovu gustu riblju juhugotovo brodet od dagnji, kao i miks različitih jadranskih školjaka na buzaru s dosta chillija. Riba i školjke su isključivo iz Jadrana. Na meniju je dvadesetak jela, dosta njih po starim lokalnim zapisima, vlastite dimljene ribe i školjkaši, rižoti, meso za steakove i rib eye odreske dolazi iz Sjedinjenih američkih Država, koji se peku u peći na prirodni, argentinski ugljen.

Deserti su iz vlastite proizvodnje, uzimaju se isključivo eko sastojci, nema margarina... onako kako su radile naše bake. Poznata je Splitska torta, koja se radi od kore od bjelanjaka, kreme od vanilije, suhih smokava, grožđica i marelica. Ako ste u Splitu, jasno vam je što morate činiti!

Priča o Augubi Congu traje od 2015. godine, originalan pod u centralnoj prostoriji je iz trećeg stoljeća, kada je još služio kao – ulica. Originalne grede na zidovima su iz Venecije, i to iz 15. stoljeća. Kada čitate ovakve nevjerojatne stvari, i kada shvatite koliko je to povijesno vrijedno i veliko, još ćete više uživati u inače sjajnim jelima mlade i nasmijane ekipe. Ponekad ne znamo što imamo u vlastitome dvorištu, a Augubio Congo je definitivno nešto čime se moramo ponositi. Restoran muzej, jednostavno prekrasno!

Autor fotografija: Ivo Čagalj/Pixsell

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 099 323 9671

Web: www.facebook.com/augubiocongo/

E-mail:

Radno vrijeme: Ponedjeljak - Nedjelja: od 08 do 22:45 sati

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Dioklecijanova ul. 1, 21000 Split

Broj mjesta: 60

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

U srcu Dioklecijanove palače, najbolje očuvane antičke carske rezidencije na svijetu, u jednoj od onih nadrealnih uskih uličica, u preslatkom dvorištu skriven leži restoran Augubio Congo. Dosta „komplicirano“ ime ovog predivnog mjesta skriva tisućljetnu povijest grada – konkretno, riječ je o palači Augubio u kojoj car Dioklecijan na prijelazu s 3. u 4. stoljeće proveo svoje zadnje dane. Drugi dio imena, Congo, naziv je tvrtke koja se bavi ugostiteljstvom. Danas svjedočimo o velemajstorskoj ruci i glavi arhitekata i građevinara koji su fantastično uklopili kamen, drvo i ciglene lukove u savršenu cjelinu, koja se divi povijesti, ali pruža sve ugode modernog svijeta. Prostor je malen, ali ispunjen, i naprosto osjećate stoljeća kako leže tik do vas. Uz moderni jazz i u društvu ljudi sa svih strana svijeta kombiniramo što naručiti s malog, ali konkretnog menija, koji ipak malo naginje na riblju stranu. Sve je bazirano na pet jela po skupinama: predjela, jela od mesa i riba na tom zgodnom, zanimljivom i drugačijem meniju.
Sezonski menu
Komentari
Za komentiranje je potrebno prijaviti se.
Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.